Backup la sistemul de operare

De curând am fost la un prieten care m-a rugat să îi reinstalez sistemul de operare. Cei care a-ți mai făcut așa ceva știți că durează ceva timp pentru a face acest lucru și după aceea trebuie să reinstalăm din nou programele pe care le folosim (player video și audio, codecuri, suită de office, browser, program de mail, și multe altele). Pentru a vă ușura munca citiți mai DEPARTE…

Putem folosi programe portabile(www.portableapps.com, www.liberkey.com fiind două dintre cele mai bune site-uri de acest gen). Aceste programe nu necesită instalare (de aici și numele de portabil), le puteți păstra pe o partiție diferită de cea a sistemului de operare, sau pe un hard extern, stick usb, etc. Dacă se petrece ceva cu sistemul și trebuie reinstalat, programele noastre portabile rămân intacte (dacă nu formatăm mediul de stocare).

Personal, prefer totuși să am anumite programe instalate în calculator, aici ne poate ajuta site-ul www.ninite.com, care oferă posibilitatea de a selecta din suita de programe (majoritatea gratuite) ce aplicații dorim. Operațiunea se desfășoară în felul următor:

– selectăm la început de pe site ce programe dorim (avem mai multe categorii de unde putem alege)

în final dăm click pe butonul verde cu „Get installer” și de aici descărcăm un singur installer

– dacă l-am salvat în calculator îl pornim cu dublu click ca și cum am instala un program obișnuit

Avantaje:

– selectăm dintr-un singur loc mai multe programe și descărcăm  un singur installer

– o dată pornit installer-ul nu mai trebuie să îi purtăm noi de grijă și să dăm click peste click, își face singur treaba

– cei de la ninite nu instalează toolbar-uri (poate vă amintiți că a-ți mai instalat diferite programe și ne fiind atenți la ce scria acolo ați click-uit next, next. În final când redeschideți browserul vă treziți că în loc de google.ro pe prima pagină se află spre exemplu ask.com și că mai sunt și niște butoane în plus care nu știți ce fac. Ei bine cu ninite nu veți avea parte de așa ceva)

– dacă limba română este setată la calculator, ninite.com instalează aplicații cu meniul în limba română; aceasta este util pentru începători sau pentru cei care nu știu limba engleză

– cei de la ninite se laudă și că instalează aplicații de 32 bit sau 64 bit în funcție de calculatorul nostru.

Când va veni momentul, veți vedea cât este de util acest site!

Un alt lucru care ne poate scăpa de mult timp pierdut este să facem o imagine a sistemului de operare. Există mai multe programe care ne pot ajuta să facem lucrul acesta, unele dintre ele se și cumpără, dar fiindcă le prefer pe cele gratuite vă recomand programul de backup al celor de la paragon.

Putem descărca programul de folosind link-ul de mai sus, apoi la instalare este necesar să apăsăm butonul „get free serial”. De aici ni se deschide o pagină nouă de web unde trebuie să introducem și o adresă de email pentru a putea primi codul de înregistrare(nu trebuie să vă faceți griji de spam căci cei de la paragon sunt serioși).  Apoi odată completat formularul îl trimitem apăsând butonul „submit” și de aici trebuie să vă verificați email-ul pentru că veți primi serialul necesar pentru instalarea programului.

O dată instalat programul, îl vom putea folosi pentru a creea o imagine a partiției de sistem, o copie a setărilor și programelor noastre pe care ulterior o vom putea restaura dacă va fi necesar. Deci nu vom mai folosi discul cu sistemul de operare, ci vom folosi această imagine restaurând toate programele și setările pe care le avem deja. Este ca și cum ne creăm propriul sistem de operare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s