Radical Image Optimization Tool (RIOT)

Unealta de optimizare radicală a imaginii, pe scurt RIOT, de la numele ei englezesc este un program gratuit de optimizare a imaginilor realizat de un programator român pe nume Lucian Sabo. Conform informaţiilor oferite de el, programul poate deschide foarte multe tipuri de formate, inclusiv formate rare/ştiinţifice. Acesta permite o compresie foarte mare a imaginilor. Astfel ca putem micşora dimensiunile pozelor pe care le încărcăm pe net şi aici intră orice tip de încărcare: facebook, twitter, pe blogul/site-ul personal sau pe care le administrăm. Un alt lucru foarte bun care îl face acest program şi pentru care eu îl şi folosesc atunci când încarc pozele pentru articolele de pe blog este că permite scoaterea informaţiilor dintr-o poză, deci doi iepuri dintr-o dată.

Orice aparat cu care faceţi poze, fie el dslr sau telefonul de zi cu zi, lasă anumite informaţii în poză realizată. Acestea sunt utile posesorului deoarece îşi poate îmbunătăţi tehnica foto spre exemplu, dar unele informaţii cum ar fi cea de Geo Tagging (trebuie să citiţi manualul aparatului pentru a vedea dacă are această funcţie sau nu) permite terţelor persoane care au acces la fotografia noastră să vadă locaţia unde poza a fost făcută. Astfel putem să ne dezvăluim foarte uşor adresa de exemplu atunci când facem o poză casei noastre.

Programul ne oferă două ferestre, una cu imaginea iniţială şi cea de-a doua cu imaginea optimizată care poate să fie salvată ca .jpg, .png sau.gif. O funcţie care am folosit+o de curând este cea de batch, posibilitatea de a optimiza mai multe imagini de odată. Mai sunt şi alte opţiuni, dar vă las plăcerea de a descoperi singuri ce mai poate să facă.

Poate fi decărcat de pe adresa autorului http://luci.criosweb.ro/riot/.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s